Vilka av vattensporterna skall betraktas som extrema? Beror kanske på den förmåga som den enskilde besitter. För en novis kan vindsurfing kännas extremt, för den vane surfaren kan bodysurfing kännas som utanför ramen? Här är vad som gäller extremt för mig:

1. Undervattensrugby – Det värsta jag utsatt mig för var när det skulle testas undervattensrugby. Svårt, tufft och skitroligt på samma gång som det var lite skrämmande. Det gäller att sätta en boll i motståndarnas målkorg och för att nå dit måste man kämpa mot både vattnet och motståndarna.

2. Forsränning – En både farlig och påfrestande sport där man i mycket strömt vatten skall ta sig nerför forsande vatten med stor kanot och paddel tillsammans med flera medpaddlare. Dessutom kan man forssurfa på samma sätt men då ensam på surfbräda. Extremt skoj om man kommer i mål utan några brutna ben eller djupa skrapsår. Hjälm krävs i båda sporterna och helst vadderad dräkt.

3. Senaste flugan, flyboarding – Med samma teknik som vattenjet står man på en liten bräda och styr sig över och ovanpå vattnet. Upp emot 8 till 10 meter upp i luften om man vågar. När man blir van känner man sig som en astronaut, nästan. Det är numera en sport och för några år sedan kördes det första världsmästerskapen i Qatar. Hoverboard by ZR är en uppföljare som drivs med en slang från en vattenskoter. Testade detta på Malta för en tid sedan.

4. Bodyboarding – På en mycket liten bräda surfar man genom att ligga ner eller stå på ett knä på brädan. Kan verka säkrare än att stå upp på en större platta men det kräver mycket mer av utövaren. Det som skiljer är dessutom närheten till vattnet, man blir ett med elementet och känner sig som en delfin. Bodysurfing är samma sak men utan någon som helst form av bräda. jag har försökt men inte lyckats särskilt bra.

5. Kanotslalom – Lite som forsränning men man kör ensam eller två. Antingen kanot eller kajak och det gäller att ta sig fram längs en med olikfärgade pinnar, stakad bana i en forsande ström. Kräver oerhört med fysik och styrka.


6. Kanotpolo
– Har jag spelat men är oerhört svårt. På en plan som begränsas av flytlina och bojar i storleken minst 25 meter och max 50 meter lång, kämpar två lag om 5 spelare vardera. Målen är på en ställning ett par meter upp i luften i en ram om cirka 1 x 1,5 meter. Man paddlar i en kajak som är mellan 2 till 3 meter lång med olika färg för lagen. Man får ha 3 avbytare och en match varar i två halvlekar om 10 minuter. I Sverige har man spelat kanotpolo sedan 1973 och sedan 2003 har SM i denna sport arrangerats. Spelet uppfanns i Tyskland under 1920-talet efter en skotsk förebild från 1800-talet. År 1992 blev sporten internationell då ett världsförbund bildades inom ICF Canoe Federation.