Nästan mitt i Stilla Oceanien ligger ögruppen Hawaii. Beståndsdelarna i denna arkipelag är en huvudö med tre andra större öar och ytterligare tre bebodda bland totalt 132 öar, kobbar och skär. Hawai´i (enligt hawaiiska språket) är den största ön och kallas ofta The Big Island. Näst största är Ohau med den största staden med cirka 340 000 invånare och sedan har vi Honolulu som är Hawaiis huvudstad. Mitt emellan dessa öar ligger Maui med staden Kahului med sina 20 000 invånare. Utsträckt har öarna en sträcka på 240 svenska mil vilket är ungefär som Ystad till Umeå tur och retur. Totalt har öarna drygt 1,3 miljoner invånare och blev den 50:e amerikanska delstaten år 1959.

Förälskad vi första fotberöring

Till Honolulu anlände jag och tre kamrater från svensk januari med omväxlande kyla och snöslask till ett tropiskt klimat. Jag blev så betagen att jag nästan svimmade av hänförelse. Underbart är ett alldeles för simpelt uttryck. Dessa paradisöar skulle jag vistas på under en knapp månad. Genast fick jag ångest för att efter endast en kort tid behöva lämna, här ville jag stanna för evigt. Det är fyra år sedan jag var där och ofta längtar jag tillbaka trots att det är en lång, besvärlig och dyr resa. Men en dag ska jag tillbaka till detta löjligt klara vattnet och surfa tills benen viker sig och håret ser ut som ett skatbo av allt salt. Du kan vara säker.

Surfa på bananskal

De första dagarna gick åt till att bara ta in allting, att insupa atmosfären och bara njuta. Samt att gå igenom broschyrer med tips på aktiviteter. Det sägs att man får roligast genom att bara ta allt som det kommer men lite planering är inte så dumt. Till att börja med bestämde vi oss för en dags vattenskidor, därefter surfing och en tredje dag med golf eftersom gänget inkluderade ett halvproffs. Skidturen var fantastisk men surfingen var episk. Waikiki beach på Oahu är nämligen platsen där legendaren och ikonen Duke Kahanamoku grundlade hela surfkulturen i början av förra seklet. Surfing blev ett stående inslag var tredje dag ungefär, på flera av de populära stränderna. Där fick man dock inte köra jetski, paddla, dyka och sådana aktiviteter. De hade sitt bestämda område där sådant gick för sig. Att åka bananaboat var en annan kul upplevelse.

Presidentlyxigt

Eftersom Obama just tillträtt som president då var haussen runt hans barndoms-ö stor. Därför gick vi hans fotspår med surfing på hans favoritstrand Sandy Beach som ligger på östra delen av Honolulu och en annan dag for vi till en annan av hans stränder Puu Ualakaa. Dessutom blev det snorkling på Kailua Beach Park. Golfproffset ville även gå en runda på Olomana Golf Link sedan ta en barrunda där han varit tidigare och sist en lunch på hans favoritrestaurang, Zippy’s i Honolulu. Det var aldrig svårt att få dagarna att gå men emellanåt behövde i alla fall jag bara få slappa i en solstol. På Hawaii kan man aldrig ha tråkigt det gäller bara att ta det försiktigt med rom och cola. När det var dags för hemfärd ville man inte riktigt ge sig av från paradiset.