Formerna av surfing är boogie boarding, bodysurfing, kitesurfing, paddle surfing och windsurfing. Skillnaden mellan surfing och vindsurfing är seglet och även i kitesurfing används segel som en skärm. De vanliga surfinggrunderna: En bräda är allt man behöver för att surfa. Man glider helt enkelt på framsidan av en våg eller enkelt kanske man inte skall säga för det krävs verkligen att man behärskar tekniken. Man kan surfa lugnt och långsamt i vattenbrynet eller glida ut för att fånga en stor våg. Att fånga en stor våg är inte helt enkelt, man måste komma helt rätt. Därför är det vanligt att man bogseras ut av en vattenskoter. Det kallas town-in där skotern kör ifatt en stor våg och där släpper surfaren. Även där är det viktigt med timing men metoden gör det lättare att verkligen komma på vågens framsida. I typen bodyboarding ligger man eller står på knä på en kort och trubbnosig bräda. Den är gjord av skumplast och ett halkigt underlag. En svårare och tuffare form av surfing är bodysurfing där det enda som används är sin egen kropp. Enklare i så fall är paddelsurfing som i mycket liknar kanotpaddling.

Bästa surfingen

I Sverige är Östersjön mest lämpat för surfing eftersom vindar och vågförhållanden lämpar sig väl för vågsurfing. Svenska mästerskapen har anordnats i drygt 15 år men redan på 70-talet blev surfing en känd sport i vårt land. I mitten av åttiotalet startades ett svenskt landslag. Örens naturreservat i Nynäshamn anses som det allra bästa stället för vågsurfing i Sverige. På hösten och våren anordnas tävlingar i cold water surfing då det krävs neoprendräkt.

Glid fram på en pizza

Surfingen har sitt ursprung från 1400-talets Hawaii. Under tidigt 1900-tal spred sig sporten till USA och Australien. Men riktigt stor blev den inte förrän på 50-talet då det tillverkades brädor av lättare glasfiber. Främst på den tiden surfades det flitigt i La Jolla och Pacific Beach i Kalifornien. Därifrån spreds sporten till de flesta ställen där tillräckliga vågor går att uppnå. Störst är surfing i Brasilien, England, Frankrike, Irland, Mexiko, Portugal, Spanien, Sydafrika Sydamerika och USA. Från och med år 2020:s Olympiska Spel i Tokyo är surfing en av de nya sporterna på det olympiska programmet. Svenska landslag tävlar i Nordic Surf Games, Europamästerskap, VM och VM Master. I Sverige leds sporten av Swedish Surfing Association som grundades 1985. Från år 2007 anordnas Swedish Surf Tour med 4 deltävlingar.

Materialet

Surfingbrädan är speciellt utformad med en kurvatur (bågform). Förr i tiden tillverkades den av balsaträ men numera är det skumplast i kärnan som har ett skinn av glasfiber. Redskapet blir på så sätt lätt där en stomme av polystyren är det mest optimala. Den är dock svårare att forma och slipa. Polyuretan är enklare att arbeta med men tyngre. Dessa metoder lägger brädorna i olika prisklasser där nybörjaren inte är så beroende av kvalité, det kommer med tiden. Den personliga utrustningen är enkel: Badbyxor eller baddräkt. Under kallare tider krävs våtdräkt och skor.