Jag började åka vattenskidor redan i en ålder av nio år. Visserligen ville jag försöka tidigare men hölls tillbaka av mina föräldrar. Som så ung behöver man ett par skidor som är lika breda hela vägen och som passar till ens längd. Jag hade suttit i dragbåten vid många tillfällen då antingen pappa eller mamma stod på skidorna och kollat in hur det gick till innan det väl blev min tur. Först fick jag träna på land sittandes på backen med knäna upp mot bröstet och fötterna brett isär. När ställningen var rätt kom skidorna på och jag drogs av några starka händer med linan. När jag ansågs redo var det dags för första provet på vatten. Jag fick starta från en flytbrygga och rycket blev inte så kraftigt som jag hade tänkt mig. Därför höll jag på att stå på näsan direkt men lyckades styra upp kroppen och första färden höll i omkring 20 meter innan blev tvungen att släppa. Alla kommer inte ens upp på skidorna i första försöket men jag lyckades direkt vilket jag var väldigt stolt över. Även föräldrarna var nöjda med provturen och efter ett tiotal försök kunde jag behärska tekniken någorlunda. Redan nästkommande sommar kände jag mig som ett litet proffs.

“It takes two to tango”


Det behövs en båt med motor som kan köra minst 20 knop för att dra en vattenskidåkare. Linan som förbinder skall vara cirka 20 till 25 meter lång och sedan kommer valet av skidor som finns i ett flertal former. Numera gillar jag kombiskidor bäst. De är smalare bak så att det blir lättare att svänga och undersidan är konkav (inåtbuktade) för bättre stabilitet. De första skidorna som jag hade har med åren bytts ut till alltmer avancerade och med bättre bindningar. Så fort vädret tillåter på våren vill jag ut på vattnet och köra. Då är det lite kallt så man behöver våtdräkt och våtskor. Det krävs två för tango men för dans på vattnet behövs tre personer. Av de två i båten styr den ene och den andre håller stint koll på åkaren och ger signaler till föraren.

Ute i svängen


Vi hade stuga vid Vänern så det vattnet känner jag väl till och
surfing, vattenskidor eller wakeboard på Vänern kan rekommenderas varmt. Vill man inte släpa dit egen båt och/eller skidor finns det flera bra uthyrare på orter i Västergötland. Men jag har kört vattenskidor både i Östersjön, Västkusten och en del mindre insjöar. En tjejkompis som ville lära sig tog jag med till sjön Sommen och Andersbo eftersom jag kände en instruktör där. Visserligen är jag själv rätt duktig men för att det skulle bli helt rätt ville jag att hon skulle tränas av ett proffs. Även jag tog några lektioner för att utvecklas. Vi fick lära oss tips och trix, åka regular och switch, göra en 180-graders och hopp. Det blev en härlig vecka i sommar-skönt väder där vi bodde i en liten stuga. Sverige är fantastiskt på somrarna men vinter, vår och höst åker vi mer än gärna till varmare breddgrader.